en blogg relaterad till förlaget XP Media

Gertrud Storsjö om yoga och mindfulness

Skribent: 
Gertrud Storsjö

Gertrud Storsjö åker ut för att informera om yoga och mindfulness

Gertrud Storsjö är författare till böckerna Buddha eller Kristus och Ni skall bli som Gud. Hon är född i Finland, men har vuxit upp i Sverige. Hon har varit verksam som officer i Frälsningsarmén i åtta år. Mellan åren 1971 och 2005 arbetade hon inom Slaviska Missionen och har rest mycket i Ryssland, Östeuropa, Sydostasien och i Fjärran Östern. Hon har under dessa resor haft många tillfällen att studera buddhism och hinduism på nära håll.

I Buddha eller Kristus visar hon på ett kunnigt och övertygande sätt hur mindfulness och buddhism relaterar till varandra. Hon berör effekterna av olika yogaformers skadliga verkan på människors själsliv och vilka konsekvenser buddhismen får i de länder där denna livsåskådning dominerar.

På det personliga planet leder buddhism ofta till verklighetsflykt, vilket även får konsekvenser på samhällsnivå. Genom yoga i dess olika former och mindfulness har österlandets religioner hittat vägen in i den svenska vardagen. Till exempel rekommenderas mindfulness och yoga i vissa fall inom sjukvården som behandlingsform för stressrelaterade sjukdomar, trots att det finns väldigt lite forskning kring denna metod. Förespråkarna är införstådda med att mindfulness har en stark koppling till buddhism.

I boken Ni skall bli som Gud tar Gertrud Storsjö upp olika formers yoga och mindfulness och deras skadliga inverkan på människor, både i västvärlden och i de länder där de sedan tusentals år har praktiserats. Även New Age-rörelsens uppkomst, målsättning och dess inflytande i FN berörs.

Redan 2012 uppmärksammades att man på Östermalmskolan i Stockholm hade yogalektioner där solhälsning till hinduernas solgud Surya Namaskar, uttalandet av mantrat AUM som står för de hinduiska gudarna Brahma, Vishnu och Shiva och yogarörelser som är tänkta att öppna upp för den osynliga energin i kosmos, alla ingick. Detta fanns 2012 dokumenterat genom en film som gick att se på internet. Trots detta vidhöll skolinspektionen att deras yogaövningar inte innehöll några religiösa element.

På senare tid har en liknande händelse i Luleå kommun uppmärksammats i svensk media. Bakgrunden var att Tunaskolan, en kommunal skola i Luleå, ville ha yoga och meditation på schemat. Kristdemokraternas gruppledare i kommunen, Anette Asplund, protesterade då med hänvisning till att yoga är hinduism. Kan man då inte likaväl införa kristen bön i skolan? Kommunen beslutade likväl att tillåta yoga i skolan, men Anette Asplunds protest uppmärksammades i riksmedia. Det finns även andra liknande fall de senaste åren, som främst uppmärksammats i kristen press, men ibland även i större riksmedia.

Den 16 november hade Gertrud förmånen och glädjen att medverka i ett stort informationsmöte i Luleå i Laestadianernas kyrka, Fridsförbundet. Mötet var anordnat av Anette Asplund. Mötet fyllde kyrkans stora matsal som har plats för flera hundra. De kom från alla samfund i Norrland och till och med deltagare från ortodoxa kyrkan i Finland kom.

Den 21 november deltog Gertrud i ett liknande möte på biblioteket i Bromölla. Inbjudna var skolfolk, rektorer, lärare med flera. Även folk från ett Kundalinicenter i Sölvesborg var med tillsammans med andra New Age-utövare. Biblioteket var fullsatt av intresserade personer som lyssnade utan att komma med något nämnvärt av vare sig frågor eller invändningar. Ett påpekande kom från en representant för Kundalinicentret som menade att Skolstyrelsen godkänt yoga i skolan och att det därför inte kan ses som religiös utövning.

Gertrud tar emot kallelser från hela landet. Just nu finns följande samlingar bokade:

14 januari Frälsningsarmén Haparanda kl.15 o 18.00
15 januari Frälsningsarmén Luleå kl 15 och 18
16 januari Frälsningsarmén Luleå kl, 13.30
17 januari Korskyrkan Älvsbyn kl.18.00
20-22 Januari Helandecentret i Fredrika

Under Februari Besök i Kiruna och Gällivare, Datum ej bestämt ännu.

11 mars Pingstkyrkan Södvik (norra Öland) från kl 10, på lördagen för ex. tider se annonsering I lokal pressen
12 mars Pingstkyrkan Södvik kl. 11.00
18 mars Bergskyrkan Laxå kl.
16 och 18 mars 19 Bergskyrkan kl 10.00
23 mars Kornhills Bibelskola Halmstad förmiddagen
24 mars Strandhems Bibel o Lärjungaskola ELM 8.30 – 12.00
24 mars EFS Åsljunga Från kl. 16.00
25 mars EFS Örkelljunga Från kl.

14 april 21-23 Sörgården Ashramrörelsen Klaxås Värmland seminarier om befrielse och helande
Tillsammans med Helena Nilsson från Linköping.

Vill ni kalla Gertrud till er ort kan ni ta kontakt med henne direkt på följande mail: gstorsjo@gmail.com